Aquesta és una revisió antiga del document


Benvinguts

En aquesta pàgina trobareu el material de les classes així com altres noticies i apartats interessants relacionats amb les Matemàtiques, es a dir, amb allò que es pensa i s'apren.

Les classes

Cal escollir el nivell i el requadre corresponent - Teoria: trobareu un resum dels principals continguts del tema - Activitats n.1: exercicis que es treballaran a l'aula - Activitats n.2: full de preparació al control. Es tracta d'una col·lecció d'exercicis per practicar abans del control, que es dona amb prou antel·lació per tal que consulteu els vostres dubtes a la professora - Enllaços: per ampliar el tema, o amb més exercicis o amb activitats interactives - Competències mínimes: per treballar els continguts fonamentals de cada tema, amb una petita explicació teòrica, exemples i exercicis - Lectures recomanades: relats o novel·les relacionats amb les matemàtiques en fer-ho s'obrirà un índex per temes

FEINA D'ESTIU

Batxillerat CT: Cliqueu aqui

2n d' ESO: Cliqueu aqui

4t d'ESO: Cliqueu aqui

ESO

BATXILLERAT

Concursos

Fem Matemàtiques ( 1r cicle ESO )

Es tracta de formar un grup de 3-4 persones i resoldre de forma raonada alguns problemes matemàtics.En aquesta pàgina trobareu els problemes d'edicions anteriors. L'activitat consta de diverses fases: la primera fase en què el treball dels alumnes és en grups en el propi centre, la segona fase en què els grups alumnes classificats participen en una jornada a un altre centre i la tercera fase on els classificats participaran en una jornada matemàtica i lúdica.

L'activitat és voluntària si bé puntua.

Cangur ( 2n cicle ESO i Batxillerat )

Es tracta d'un concurs individual de problemes que es duu a terme en diferents països. Per veure els problemes d'edicions anteriors cliqueu aquí

Concurs de fotografia matemàtica

Com cada any convoquem un concurs de fotografia on es tracta de reflectir la presència de les matemàtiques al nostre voltant.Cliqueu aqui per veure les bases del concurs d'enguany. Els premis es coneixeran en la Diada de Sant Jordi.

L'activitat és voluntària si bé puntua.

Lectures

  • Llibres
  1. « El país de les mates para novatos ». L.C.Norman. Nivola, 2000. Un joc d'aventures amb problemes matemàtiques on les solucions en porten a diferents parts del llibre.
  2. «El dimoni dels nombres». Hans Magnus Enzensberger. Barcanova-Siruela. Recorregut a través del món de les Matemàtiques. Durant dotze nits en Robert somia en sistemes numèrics cada cop més increibles.
  3. «El curiós incident del gos a mitjanit». Mark Haddon. La Magrana de Butxaca. El narrador, Christopher Boone, té quinze anys i pateix una forma lleu d'autisme. En aquesta pàgina trobareu una simulació del problema estadístic de Monty Hall que surt al llibre.
  4. « El teorema del loro ». D.Guedj. Anagrama, 2000. Un recorregut molt peculiar sobre la història de les matemàtiques mentre acompanyem a un llibreter de Paris que resol el misteri de la mort d'un amic que li ha deixat una biblioteca de llibres de matemàtiques i un lloro.
  5. « ¡ Ojalá no hubiera números ! ». E. Serrano. Nivola, 2002. L'assamblea del regne de les matemàtiques pren la decisió d'esborrar de la ment de tothom el concepte de nombre, excepte de la del protagonista, que haurà de convençer com a mínim a una persona de la necesitat dels nombres per tal que el malefici perdi efecte.

  • Articles
  1. " Las matemáticas en el lenguaje cotidiano " . J.Muñoz Santonja. Revista « Números ». Volum 75. Novembre 2010.
  2. Mandelbrot:pare dels fractals. « El Pais » 18/10/2010.
  3. Predicció matemàtica. Com les matemàtiques van mostrar l'existència d'antimatèria abans que fos observat en la natura. Blog « Apuntes científicos desde el MIT ». Setembre 2009.
  4. Col·lecció d'articles matemàtics en anglés del «New York Times»
  5. Col·lecció d'articles que parlen de matemàtiques escanejats
  6. " El mundo es matemáticas ",. « La Vanguardia » 3/1/2009.
  7. Matemàtiques i premsa. Podem trobar diferents articles de matemàtiques o on es treballa amb les matemàtiques en aquesta pàgina
  8. Unitats de mesura. Quines són i com s'escriuen correctament a aquesta pàgina
  9. «La matemática y su relación con la ciencia … »cliqueu aqui
  10. Matemáticas y arte Cliqueu aqui

Treballs

Curiositats

  • « Els Simpson ». Aquesta sèrie conté moltes referències

matemàtiques ja que cinc dels seus guionistes són matemàtics, físics o informàtics. Pensem en Bart i « multiplicat per zero » …. Hi ha una pàgina en anglés on podeu trobar més informació i un article en castellà fàcil de llegir d'un professor argentí.

  • Matemàtiques reflexives. A aquesta pàgina trobareu enllaços interesants a la història de les matemàtiques, contes, pel·licules, …
  • Humor matemàtic. Si voleu somriure cliqueu aqui
  • Matemàtiques al cinema:
  • Reportatges:
    1. Vida y números. En aquest capitol del programa Redes dirigit per Eduard Punset, es parla de com les matemàtiques apareixen per una necessitat de l'home.
    2. Fractals a la natura.En aquest video es treballa de forma simple el concepte de fractal i mostra com es troba, no només en el món vegetal, si no també en els animals com l'home.
    3. Natura i nombres. És un impressionant curtmetratge inspirat en els números, la geometria i la naturalesa. Tracta la Successió de Fibonacci, la raó àuria, la triangulació de Delaunay i els mosaics de Voronoi.Tant interessant com el vídeo és l’explicació
    4. "Sí, Ministre i la manipulació de qüestionaris.«: En aquest vídeo, de una sèrie anglesa de televisió, els dos ajudants del primer ministre mostren com es poden manipular qüestionaris per tal de mostrar resultats diferents tant a favor del servei militar com en contra.
    5. Estadística social. De com els nombres i l'estadística s'utilitzen per explicar el pasat i el futur del món.
    6. Pitàgores. Aquest és un dels matemàtics més populars gràcies a un teorema que ja era conegut abans de que ell neixès. Els pitagòrics van fer importants contribucions, no només a la geometria, si no també en l'aritmètica, astronomía i música.
    7. Newton i Leibnitz. A mitjans del segle XVII aquests dos científics van revolucionar la història de la ciència.
    8. Pierre de Fermat. A principis del segle XVII, un aficionat a les matemàtiques, va llançar una sèrie de reptes basats en enigmes protagonitzats pels nombres enters a tota la comunitat matemàtica.
    9. Leonard Euler. Un dels matemàtics més productius, el suís Leonard Euler,va contribuir amb les seves aportacions un important avanç en el coneixement al segle XVIII.
    10. Les matemàtiques de la Revolució Francesa. En aquest episodi històric es dona un pas important en l'àmbit científic: un sistema universal de mesura i l'aparició del metre com unitat de longitud.
    11. Gauss. D'origen alemany, aquest matemàtic, va fer importants aportacions als camps de l'astronomia, la teoria de nombres, la geometria i el magnetisme.
    12. Dones matemàtiques. Abans del segle XX resulta difícil trobar dones matemàtiques donat el paper que la societat els tenia assignat.
    13. Les xifres. Viatge en el temps pels nombres i les xifres-
    14. L'ordre del caos. Comptar i mesurar, juntament amb la utilització de la paraula, són probablement les primeres mostres d'intel·ligència de l'èsser humà per tal d'entendre el món que l'envolta.
    15. El nombre pi. Aquest nombre, conegut com 3,1416, té en l'actualitat més de cinquanta mil milions de dígits coneguts.
  • Música
    1. "Mate con Matematicas" Gràcies Miquel!