(C)1994-95 Nicolas Pioch

Història de la Filosofia. 2n de batxillerat. 2020-21

Introducció

Aquest és l'espai dedicat a la Història de la Filosofia de l'INS Can Puig. Aquí trobareu informació important sobre el desenvolupament del curs i materials diversos. És aconsellable que la visiteu amb certa periodicitat, especialment si no heu assistit a classe.

El correu electrònic del professor al que podeu accedir en la Wiki de l'IES és el següent: (s'intentarà obrir-lo cada 24 hores com a mínim)

tbielsa@iescanpuig.com

El primer a tenir present són els criteris d'avaluació i les orientacions generals del curs: CLICKAR AQUÍ

Tingueu present que per obrir la majoria dels documents accessibles des de aquest espai web, necessitareu el paquet de Libreoffice (antic OpenOffice). És un programari lliure tan o més fàcil de fer servir que el Microsoft Office, però de lliure accés, és a dir, gratuït. Us el podeu descarregar en el següent enllaç. Són cinc minuts (també podeu fer servir d'altres de pagament, com l'Office de Microsoft

Clicar aquí per a Accés a descàrrega de Libreoffice

Aquesta matèria té un estatus especial en el conjunt de les matèries de 2n de batxillerat: és una matèria comuna, però no apareix en la fase general de les PAU, sinó en l'específica (en aquest sentit, s'assembla a Ciències per al Món Contemporani, tot i que aquesta és de 1r, i amb un pes d'hores lectives menor). El professsor explicarà a classe la influència de l'assignatura en el procés de les PAU

Programació

El programa del curs és el de la Història de la Filosofia des del seu origen fins al segle XX. La selecció dels seus continguts es farà segons els criteris de la prova PAU, que es planteja sobre PLATÓ, DESCARTES, LOCKE, HUME, KANT, MILL I NIETZSCHE. Aquesta informació sobre la programació serà ampliada pel professor a classe.

Webs d'Història de la Filosofia

A continuació trobareu alguns enllaços a webs amb informació sobre temes d'Història de la Filosofia. Us recomano que en feu un ús selectiu, és a dir, que busqueu el que us interessa evitant dispersar-vos entre els molts documents que hi apareixen.

1. Filosofia i Pensament 2. Filoxarxa 3. Filòpolis 4. Torre de Babel 5. "Baix Montseny" 6. Filoselectivitat (troballa de darrera hora d'una alumna “espavilada”)

Lectures recomenades d'ampliació i reforç: textos i obres filosòfiques

Aquest apartat està confeccionat conjuntament per a 1r i 2n de batxillerat. Per tant, clicant AQUÍ obrireu un apartat de la pàgina de 1r que també està pensat per als alumnes de 2n

Llibre de lectura obligatòria

En la nostra matèria, i pels motius que es donaran a classe al principi de curs, hi haurà un llibre de lectures que es farà servir amb freqüència i que és MOLT RECOMANABLE que l'alumne l'adquireixi (no és obligatori). La referència bibliogràfica és

V.V.A.A., Atena (curs 2020-2021, Edicions La magrana, Barcelona, 2020 (ISBN 9788482648569).

ATENCIÓ: LA PRIMERA SETMANA DEL CURS, EL PROFESSOR FARÀ A CLASSE UNA PROPOSTA D'ADQUISICIÓ DEL LLIBRE QUE POT INTERESSAR ALS ALUMNES DES DE DIVERSOS PUNTS DE VISTA (ECONÒMIC, PRÀCTIC,…)

Informació PAU

A l'enllaç que apareix a continuació teniu accés a les proves PAU del juny i setembre de totes les matèries, Història de la Filosofia inclosa, dels darrers vint anys, fins al 2019, amb les seves pautes de correcció. Evidentment, les que més us interessen són les dels darrers anys, ja que són les més actualitzades. També hi ha un enllaç a apunts diversos sobre els temes i autors que entren per les PAU, tot i que s'ha d'anar amb compte perquè són elaborats per alumnes de batxillerat, no per professors.

Web amb proves, pautes de correcció i apunts per preparació de les PAU, fins al 2019

El següent enllaç és l'oficial del departament d'ensenyament per a tot el necessari relacionat amb el darrer examen PAU del 2020 d'Història de la filosofia. Teniu el temari (el mateix que per al curs 2020-21), la prova, criteris de correcció, etc,… Tingueu present que en aquesta edició de les PAU va haver-hi una adaptació a l'estat de confinament que facilitava la tria d'autors alhora de respondre les preguntes, i que aquesta adaptació s'ha d'anunciar si es tornarà a fer o no per a l'edició del 2021.

Informació completa oficial PAU 2020

Materials autors PAU, i de seguiment del curs

ÉS MOLT ACONSELLABLE QUE L'ALUMNE/A S'IMPRIMEIXI ELS TEXTOS QUE APAREIXEN EN AQUESTS ENLLAÇOS; NO SERAN VISUALITZATS AMB PROJECCIONS A CLASSE

PER ALS MATERIALS WEB SOBRE PLATÓ, CLIQUEU AQUÍ

PER ALS MATERIALS WEB SOBRE DESCARTES, CLIQUEU AQUÍ

PER AL DOCUMENT WEB SOBRE LOCKE, CLIQUEU AQUÍ

PER ALS MATERIALS SOBRE HUME, CLIQUEU AQUÍ

PER ALS MATERIALS SOBRE KANT, CLIQUEU AQUÍ

PER AL DOCUMENT WEB SOBRE MILL, CLIQUEU AQUÍ

PER ALS MATERIALS WEB SOBRE NIETZSCHE, CLIQUEU AQUÍ

Una altra web interessant per la preparació PAU, on hi són els autors seleccionats, és al següent enllaç

CLIQUEU AQUÍ

Materials de suport i feines

Les feines per entregar al professor, siguin les que siguin, s'han de presentar escrites “a ordinador” i impresses en paper. Si hi ha permís per enviar-les per correu electrònic, el format serà en WORD.

GUIA 1r TRIMESTRE (Origen de la filosofia-Plató)

GUIA 2n TRIMESTRE (Aristòtil-Locke)

Aquests documents i enllaços s'han de consultar a mesura que el professor ho indiqui.

Materials primer trimestre

Materials Segon Trimestre

Materials Tercer Trimestre

Feina nadalenca (curs 20-21: aquesta feina no s'ha de fer fins que el professor no dongui instruccions al respecte, a classe i aquí)

Exàmens resolts tipus PAU

Exàmens resolts

ESQUEMES PANDÈMICS (pensats per sobreviure el millor possible a les classes d'Història de la filosofia en temps de COVID-19)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

COM QUE LA FILOSOFIA ÉS UNA ACTIVITAT A VEGADES FEIXUGA, CLICANT AQUÍ US ARRIBARÀ UN COP DE MA MUSICAL PER ALLEUGERIR PES: CLICAR AQUÍ per J. S. Bach, o AQUÍ per Händel (no heu de tenir problemes, és Youtube)