Benvinguts a la matèria de PSICOLOGIA I SOCIOLOGIA de Batxillerat

Aquesta matèria no disposa de llibre de text, així que l'espai wiki serà el lloc on podreu trobar les presentacions de classe i altres materials de treball que anirem fent servir al llarg del curs.

De moment,aquí teniu la presentació de la matèria.presentacio_materia.ppt

Materials de classe

Tema 0: L'estudi del'ésser humà

A classe es donaran explicacions sobre les quals caldrà prendre apunts i es debatran alguns aspectes. Per comprovar l'adquisició dels coneixements i vocabulari específic de la matèria, es realitzarà un petit test i es treballarà un text, amb l'ajut dels propis apunts.

Tema 1: Aproximació a la psicologia

Per seguir les explicacions d'aquest tema, us serà útil tenir a mà el power point que es presentarà durant les classes. Podeu descarregar-lo en el següent enllaç.t1.pdf

Llegirem un cas clínic i aplicarem alguns conceptes de la teoria de la psicoanàlisi. Lectura sobre la psicoanàisiescoles-psicologiques-i.doc i exercici sobre el cas clínic. exercici_2.doc

També aprofundirem en la metodologia de les investigacions científiques i resoldrem de manera pràctica alguns problemes que ens podem trobar quan intentem aplicar la metodologia científica en les àrees del nostre interès exercici_1.doc. Aquest punt us serà molt útil si ja teniu clars els objectius del vostre treball de recerca, ja que farem orientacions de manera col·lectiva per tal de millorar aspectes metodològics d'aquest.

Tema 2: Bases biològiques de la conducta

En aquest tema farem servir apunts i material fotocopiat. Per complementar el material administrat, podeu consultar aquest blog on teniu imatges i petits vídeos sobre el Sistema Nerviós i el Sistema Endocrí.

http://blocs.xtec.cat/naturalsom/3r-eso/4-percepcio-i-coordinacio/

Tema 3: Sensació, percepció i atenció

Aquí teniu la presentació del tema que desenvoluparem a classe.

t3.ppt

L'avalució d'aquest tema es basarà en l'aplicació dels coneixements del tema a través t5.pptde l'anàlisi de diferents imatges publicitàries. El debat en petit grups està servit!

Tema 4: Memòria

Se us facilitarà un dossier per treballar aquest tema.

Tema 5: Aprenentatge

Aquí teniu part dels continguts que desenvoluparem a classe.

t5.ppt

Tema 6: La intel·ligència

A classe, plantejarem unes preguntes inicials per situar el tema, i després de definir els continguts que veurem, treballarem a partir de la següent presentació: t6.ppt

Com a material complementari, us passo dos enllaços: un document word on trobareu una entrevista amb Sir Ken Robinson sobre com es pot treballar la creativitat, i d'altra banda, un programa de TVE sobre la teoria de les intel·ligències múltiples, on Eduard Punset parla amb Howard Gardner, el principal artífex d'aquesta teoria.

Creativitat: entrevista a Sir Ken Robinson sir_ken_robinson.doc

http://www.rtve.es/alacarta/videos/redes/redes-inteligencias-multiples-educacion-personalizada/1270216/

Per últim, qui vulgui podrà fer un treball d'observació d'un infant, per aprofundir en els coneixements que ens va deixar Jean Piaget sobre el desenvolupament de la intel·ligència.

Que gaudiu del tema!

Tema 9: Una mirada al món de la sociologia

Aquí teniu la presentació que farem servir a la classe. tema9.ppt

«Fem un cafè?»

Tema 10: Societat, procés de socialització i cultura

Per treballar aquest tema, farem servir un dossier. També visualitzarem la pel·lícula «The Visitor», que comentarem a classe i de la que haureu de respondre algunes qüestions.

Tema 11: L'organització i l'estructura social

Aquesta és la presentació de classe. t11.ppt

Tema 12: El canvi i conflicte social

Aquest tema el treballarem a partir de diferents textos.

I per acabar...

Que tingueu sort en els vostres camins!

Algunes lectures que us he nombrat al llarg del curs i que podeu llegir aquest estiu:

«La ley del espejo» Enllaç extern

Trilogia de J.M.Auel: Los hijos de la Tierra Enllaç extern