Diferències

Ací es mostren les diferències entre la revisió seleccionada i la versió actual de la pàgina.

Enllaç a la visualització de la comparació

Ambdós costats versió prèviaRevisió prèvia
Següent revisió
Revisió prèvia
sregal:contingut_referit_a_la_1a_avaluacio [d/m/Y H:i] sregalsregal:contingut_referit_a_la_1a_avaluacio [d/m/Y H:i] (actual) – [Solucionari de les activitats de classe] sregal
Línia 140: Línia 140:
  
 [[http://www.xtec.cat/monografics/croniques/finestres/perecerimonios/genova.htm|La guerra amb Gènova]] [[http://www.xtec.cat/monografics/croniques/finestres/perecerimonios/genova.htm|La guerra amb Gènova]]
 +
 +{{ :sregal:llull.jpg|}}
 +===== 4. Ramon Llull. =====
 +
 +[[http://ca.wikipedia.org/wiki/Ramon_Llull#Biografia|Biografia]]
 +
 +Vídeo - **Resum del tema** [[http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=26796&p_ex=llull|Biografia i pensament Llullià]]
 +
 +Aquí teniu una gran pàgina sobre l'obra de Ramon Llull -Si seguiu els enllaços trobareu la ciència demostrativa i 
 +
 +[[http://quisestlullus.narpan.net/1_intro.html|Sobre Llull]]
 +
 +
 +==== Obra filosòfica ====
 +
 +[[http://ca.wikipedia.org/wiki/Arbre_de_ci%C3%A8ncia|L'arbre de la ciència]]
 +
 +[[http://quisestlullus.narpan.net/713_arbre.html|I també]]
 +
 +Sobre l'Ars abreujada d'atrobar veritat
 +
 +
 +==== Obra narrativa ====
 +
 +
 +Sobre el contingut del Blanquerna
 +
 +[[http://www.xtec.cat/~lrius1/llull/contenidor.htm|Estractes del llibre de les bèsties]]
 +
 +==== Obra poètica ====
 +
 +[[http://www.youtube.com/watch?v=vCOumLh0KUA&feature=player_embedded|Interpretació d'"A vós Dona Verge Santa Maria"]]
 +
 +[[http://www.musicadepoetes.cat/app/musicadepoetes/servlet/org.uoc.lletra.musicaDePoetes.Titol?autor=133&titol=26|Interpretació d'"El cant de Ramon"]]
 +
 +[[http://www.am.ub.es/~jmiralda/llulltra.html|Llibre d'Amic e Amat]]
 +
 +Una proposta per a cada dia de l'any
 +
 +[[http://quisestlullus.narpan.net/78_amic.html|Enllaç extern]]
 +
 +==== Proposta didàctica d'avaluació ====
 +
 +Haurem de respondre una sèrie de qüestions sobre l'obra de Ramon Llull. Per fer-ho ens centrarem en l'obra clau i cim de l'autor: el **Llibre d'amic e Amat**. Hem escollit cinc versicles, alguns dels explicats a classe i d'altres que haureu de preparar pel vostre compte. Són els següents:
 +
 +**Versicle 26**
 +
 +//Cantaven los aucells l'alba, e despertà's l'amich, qui és l'alba; e los auçells feniren lur cant. e l'amich murí per l'amat en l'alba.//
 +
 +Cantaven els ocells a l'alba, i es va despertar l'amic, que era l'alba: i els ocells finiren el seu cant, i l'amic morí per l'amat en l'alba.
 +
 +**Versicle 35**
 +
 +//"DIgues, aucell qui cantes d'amor al meu amat: perquè·m turmenta ab amor, qui m'à presa ésser el seu servidor?" Respòs l'aucell "Si no sostenies treballs per amor, ¿ab què amaries ton amat?//
 +
 +"Digues, ocell que cantes per amor al meu amat: per què em turmenta amb amor, qui m'ha pres com el seu servidor?" Respongué l'ocell "Si no sostingueres treballs per amor, amb que estimaries el teu amat?" 
 +
 +**Versicle ??**
 +
 +//Teologia e Filosofia, Medicina e Dret encontraren l'amic qui els demanà de noves si havien vist son amat. Teologia plorava, Filosofia dubtava, Medicina e Dret s'alegraven. E és qüestió què significava cascú dels quatre significats a l'amic qui va cercar son amat.//
 +
 +Teologia, Filosofia, Medicina i Dret trobaren l'amic, qui els demanà les noves de si havien vist el seu estimat. Teologia plorava, Filosofia dubtava, Medicina i Dret s'alegraven. I la qüestió és que significava cada cosa per a l'amic que anava a cercar el seu estimat.
 +
 +**Versicle ??**
 +
 +//Malalt fo l'amic, e féu testament ab consell de son amat. Colpes e torts lleixà a penediment, penitència; e delits temporals lleixà a menyspreament; a sos ulls lleixà plors, e a son cor sospirs e amors; e a son enteniment lleixà les faiçons de son amat; e a son remembrament la passió que sostenc per sa amor son amat; e a son negoci lleixà l'endreçament dels infeels, qui innorantment van a penediment.//
 +
 +Fou malalt l'amic, féu testament amb el consell del seu estimat. Colps i torts deixà a penediment, penitència i delits temporal deixà a menyspreament; al seus ulls deixà plors, i al seu cor sospirs i amors; i al seu enteniment deixà les faccions del seu estimat; i al seu record la passió que sosté per amor al seu estimat; i el seu negoci deixà a l'endreçament dels indfidels, els qual ignorantment van a penediment.
 +
 +**Versicle ??**
 +
 +//Cantava e plorava l'amic cants de son amat, e deia que pus ivaçosa cosa és amor en coratge d'amador, que llamp en resplendor, ni tro en oïment; e pus viva és aigua en plor que en ondes de mar; e pus prop és sospir a amor que neu a blancor.
 +//
 +
 +Cantavai plorava l'amic cants del seu estimat, i deia que més veloç cosa és amor en el coratge de qui estima, que el lllamp en resplendor, ni el tro en oïda, i més viva és l'aigua en el plor que en les ondes del mar; i més a prop és el sospir d'amor que neu de blancor.
 +
 +===== 5. Joanot Martorell. Tirant lo Blanch =====
 +{{ :sregal:tlbg.jpg?direct&200|}}
 +Per poder repassar els temes cabdals d'aquesta obra una <fs medium>**recomanació important**</fs> __és rellegir el pròleg del Tirant lo Blanch__ Ed. Castellnou.
 +
 + [[https://www.catorze.cat/noticia/550/lletres/batalla|Sobre les lletres de Batalla]]
 +
 +
 +===== 6. Ausiàs March =====
 +
 +{{ :sregal:ausiasmarch.jpg|Ausiàs March - Cavaller i poeta}}
 +
 +[[http://www.visat.cat/traduccions-literatura-catalana/esp/articles/39/8/0/0/0/ausias-march.html|Temes recurrents en la poesia d'Ausiàs]]
 +
 +[[http://lletra.uoc.edu/ca/autor/ausias-march|Què han dit de la seva obra altres autors]]
 +
 +Poemes afegits que cal llegir.
 +
 +[[http://www.rialc.unina.it/94.88.htm|Sobre l'amor i el temor]]
 +
 +[[http://www.rialc.unina.it/94.74.htm|Sobre els tipus d'amor]]
 +
 +Vosaltres, desgraciats que per causa del cop de l'amor jaieu sota terra amb el cos sangonós, i tots els qui amb el cor ardent heu estimat bé, us prego que no us n'oblideu! Veniu plorant, escabellats i amb el pit obert per mostrar com el vostre cor va ser ferit per la sageta d'or amb què l'amor fereix els enamorats.
 +Els cops d'amor són de tres qualitats, i això es pot veure en les fletxes amb què es fereix, de manera que els ferits senten el dolor del cop segons la fletxa amb què hauran estat ferits. Aquestes fletxes són d'or i de plom i d'un metall que s'anomena argent: cada un d'aquests metalls provoca un sentiment propi, segons lEn el temps anterior a l'actual, l'amor va llançar totes les fletxes d'or i, desmemoriat, se'n va guardar una
 +amb la qual em va ferir a mi, i a causa d'això abandono la vida. Molts amants del passat van ser morts per fletxes com aquesta, i ja no en té més amb què fer guerra mortal. Amb les d'argent només arriba a deixar senyal, però els ferits són deslliurats de la mort.a diferència que hi ha entre un i altre.
 +Avui només s'esplaia amb les de plom, i la seva força no arriba ni a fer sang. L'amor, veient el seu poder tan disminuït, ha trencat l'arc: jo ho anuncio al món. Proclama fermament la seva pau, i per això tothom pot anar amb el cap descobert; per fugir-ne ja no cal cercar refugi en castells: el seu poder ha caigut més baix que la terra.
 +Però jo resto condemnat a mort, creieu-me. La seva pau a mi m'és guerra, mentre que si aquella per la qual em va ferir estigués en guerra, jo fóra en pau, vençut i esclau seu. El món té pau, i jo tot sol tinc guerra perquè l'amor ha deixat de guerrejar. Estic ferit, i no puc ser guarit perquè la que jo estimo no se sent de la seva ferida. 
 +Oh foll amor, qui cerca el vostre delit, posa la seva satisfacció sobre un fals fonament; per això no té repòs en l'enteniment, car l'enteniment no honora sinó la veritat.
 +
 +====Solucionari de les activitats de classe====
 +
 +__Mas jo romanc a mort, d'açò fiau__
 +
 +**1.** Els dos tipus d'amor que hi podem trobar són la f
 +ina amor i el foll amor. La //fina amor//, l'amor fi, cortès, és caracteritza per ser honest i racional. En canvi, el //foll amor// és l'amor carnal, basat en la satisfacció del desig sexual. Sovint, el poeta es veu obligat a escollir entre un dels dos. L'autor afirma que desitja el primer tipus d'amor, tot i que de vegades es veu dominat pel segon. També trobarem aquesta oposició, ja que ho relacionarà amb els motius (//raons//) del cos (//cors//). En aquest poema trobem March enfrontat a un desig carnal, que el fa sentir malament, ja que a més de sentir-se dominat per una passió irracional, no hi troba correspondència. Això ho trobem reflectit al versos 7-8 ¨Jo son plagat...de sa plaga no es dol¨ i en el senyal, //foll amor//,  ja ens descriu la dama objecte de les tribulacions del poeta, doncs l'amor que sent per ella ¨no té repòs en l'enteniment/car l'enteniment no honora sinó la veritat¨.
 +
 +**2.** Les oposicions que trobem al poema són les de pau/guerra, que podem atribuir tant a la dama, que es troba en pau amb ella mateixa, que no sent l'amor apassionat que sent ell, i a la resta del món,els altres, que no són capaços d'entendre com se sent. Aquesta oposició la trobem també al poema //Colguen les gents amb alegria festes//.En les primeres estrofes, el poeta descriu una situació idíl·lica, en què la gent frueix del seu esbarjo. Es contraposa a la figura del poeta, que es presenta, hiperbòlicament, allunyat de la gent comuna i relacionant-se amb les ànimes condemnades (//infernades//, condemnades a l'infern), doncs són les úniques que l'entenen per la seva condició.
 +
 +**3.** En aquesta última estrofa, l'autor, ja en la tradició trobadoresca, s'adreça directament a la dama, a través del //senyal// o pseudònim. De vegades conté un recordatori, un consell o bé recrimina a la dama la seua falta de reciprocitat. Si es repeteix al llarg del poema, l'anomenarem //tornada//.
 +
 +**4.** El tema principal d'aquest poema és l'amor que sent l'autor per la dama objecte del poema. Podem distingir en dues parts el poema. En les dues primeres estrofes descriu com se sent en l'absència de la dama i prega als vents que el porten, malgrat la tempesta, a la vora de la seua estimada. Entronca amb el tòpic trobadoresc de //l'amor de lluny//. El poeta es lamenta de l'absència de l'estimada i culpa als elements o a la distància, com en aquest cas. Per altra banda, podem veure que a la quarta i a la cinquena estrofes, l'autor planteja la por que un altre element impedeixi el seu amor: la mort. Tem que la seva mort faci que la dama l'oblidi i perdi la capacitat d'estima. Conclou a la tornada que l'estima malgrat no conèixer-la i, en definitiva, l'amor que posa en ella és com una aposta a cegues.
 +
 +**5.** El poeta, per tal d'explicar la dificultat en què es troba, ens descriu una tempesta de tal magnitud que canviarà el color del mar i obligarà els peixos a escapar-ne.
 +
 +**6.** El tema de la mort per amor pren una significació especial en la poesia d'Ausiàs March. Sovint el poeta es planteja la mort com l'única possibilitat per acabar amb l'amor que sent per la dama, que ell no comparteix, ja que el seu amor trascendirà la mort. Per a ell, el pitjor mal que li pot portar la mort és no tornar a veure la dama. A //Colguen les gents amb alegria festes// trobem que l'autor també planteja la mort com a única solució per acabar amb la situació que el meja per dintre. Però, hi renuncia una vegada més perquè això provocaria que no tornés a veure la seua estimada.